paulovnija tomentosa

Paulownia tomentosa je brzorastuća vrsta koja za godinu dana moze postići visinu do 4 m.  Podnosi temperature i do 45oC ali najbolji prirast daje na prosečnoj temperaturi od 27oC. Zahteva celodnevnu sunčanu svetlost.  Moze rasti na svim tipovima zemljišta gde je ph vrednost zemlje od 5  do 8.5 , Najvitalnija je na aluvijalnom, dubokom i plodnom tlu, a manje uspeva na glinovitom. Ne podnosi podzemne vode . Cveta pre nego što olista i to oko 6 nedelje proleća . Cvetovi su boje lavande i veoma su uočljivi. List je jednostavan , veličina zavisi od starosti biljke, zelene boje koju ne menja u jesen . Nema poznatih insekata koje su joj neprijatelji . Otporna je na većinu bolesti mada postoje neki izveštaji o napadu plesni na biljku. Krošnja je okrugla i širina drveta je od 5-10 metara. Koren je višestruko granat i brzo se razvija.

     oblik lista                                    cvet tomentose

 Slika 1. Oblik lista tomentose                                    Slika 2. Cvet tomentose

 

Paulovnija tomentosa se sadi kao drvored u gradovima ili uz industrijska postrojenja ali i pojedinačno unutar dvorišta obzirom da leti pravi odličan hlad.Vrlo je otporna na gradsko zagađenje i bolesti.Moze imati široku primenu u pejzažnoj arhitekturi zbog svojih hortikulturnih svojstava. Zastupljena je i u drvnoj industriji a posebno kao drvo od koje se pravi veliki broj muzičkih instrumenata. U poslednje vreme se koristi dosta u avio industriji gde je neophodno što lakše drvo.

Poznata je i kao biljka koja daje dosta meda pa je neki nazivaju i medonosna posebno zato što cveta pre nego što ozeleni i to u ranom proleću.

Lako se prilagođava na nepovoljne uslove sredine, ali ipak  je u mladosti osetljivija na niske temperature.

upustvo za sadnju

Ko je online


Vaš IP 54.162.151.77 Vaš pretraživač/OS: Unknown - Unknown četvrtak, 18 jul 2019

GOSTI

Guests : 4 guests online

Pratite nas

fb

 tw

 

yt