Sadnja

Period i uslovi za sadnju

Vreme za sadnju ovogodisnjeg rasada  PAULOVNIJE je period od maja do jula . Visina rasada je u proseku 15-20 cm. Paulovnija ne podnosi kiselu sredinu. Ph zemlje treba da je preko 5,5.

Dobro uspeva do 900 metara nadmorske visine.

Sa porastom nadmorske visine kraći je vegetacioni period pa je prirast manji. Paulovnija ne podnosi visoke podzemne vode. One ne smeju biti više od 1,5 m.

 

Priprema zemlje

Potrebno je iskopati rupu prečnika oko 60cmi dubine oko 80 cm. U ovako iskopanu rupu vratiti deo iskopane zemlje pomešane sa 3 lopate ugorelog stajnjaka i oko 100grama NPK 15:15:15 dok rupa ne bude duboka 30-40cm. Stablo treba da bude odrezano na 2-3cm iznad nivoa terena i zatrpano ostatkom zemlje.

 

Priprema stabljike

Ako stablo nije odrezano pojaviće se krivina, čvorovi i promene u kvalitetu drveta. Odrezane stabljike imaju brži tempo rasta i praktično prestižu neodrezane vršnjake. Ćvor kod odrezane biljke je blizu zemlje, postepeno se gubi i nema promene kvaliteta drveta , a prva krivina će biti na visini   3- 4m.

Predlažemo vam stabljike odrezane i pripremljene za sadnju. Poželjno je odrezivanje neposredno pred transport i sađenje da bi se sprečilo isparavanje vlage iz korena

 

Kritične faze rasta

Bez obzira na vreme sadnje paulovnija počinje svoj vegetativni razvoj od sredine aprila do početka maja. Presudna je temperatura.

Moguće je da kod ranijeg izbijanja mladih listića zbog mraza i slane dođe do njihovog izmrzavanja.

Rast je usporen za oko 15 dana , ali paulovnija pusta nove letoraste. Na stabljici će se pojaviti obično po 2 letorasta koje treba ostaviti da porastu oko 10 cm. Kada prođe opsnost od mrazeva odstraniti slabiji. Ako ostavimo sve letoraste paulovnija će se razviti kao žbun.

Zaštita od insekata

U periodu ranog razvoja moguće je da paulovniju napadnu insekti koji se hrane listom.U svakoj poljoprivrednoj apoteci moguće je naći odgovarajući insekticid. Kad stabljika dostigne visinu od 1m insekti ne uspevaju da joj naškode jer ona raste mnogo brže nego što insekti uspevaju da joj oštete listove.

 

Kidanje sporednih grančica

Ovaj postupak je bitan zbog formiranja pravog stabla bez čvorova. Kvalitetno drvo bez čvorova biće do visine do koje se budu uklanjale sporedne grančice.

 

kidanje listakidanje lista3

kidanje lista 2

 

 

Zalivanje

Zalivanje je bitno tokom prve i druge godine razvoja. Posle toga korenov sistem dostiže podzemne vode i prestaje potreba za zalivanjem. Najefikasniji način zalivanja je sistemom kap po kap. Jednom drvetu je potrebno 20-30 litara vode nedeljno ( jedno ili dva zalivanja).

jednogodisnja sadnica za sajtcepovane

img jednogodisnja2

 

Rasad

Kada je u pitanju rasad u saksijama paulovnija se može saditi i tokom godine. Sadnica se izvadi iz saksije zajedno sa zemljom i stavi u unapred pripremljenu rupu i zatrpa. Optimalno vreme je od kraja aprila do početka avgusta.

 

 

upustvo za sadnju

Ko je online


Vaš IP 54.162.151.77 Vaš pretraživač/OS: Unknown - Unknown četvrtak, 18 jul 2019

GOSTI

Guests : 3 guests online

Pratite nas

fb

 tw

 

yt